Back to Top
Parkeergarage Alkmaar onvoldoende beschermd tegen brand

Op 1 juli 2020 brak brand uit in parkeergarage Singelgarage in Alkmaar, de brand werd vermoedelijk aangestoken. De impact van de brand was aanzienlijk, zowel met betrekking tot de overlast voor omliggende bewoners, de bezoekers aan het ziekenhuis als met betrekking tot de materiële schade. 

Mede door het ontbreken van automatisch voorzieningen die een brand in een beginstadium kunnen controleren of blussen, kreeg de brand de gelegenheid zich uit te breiden. De brandweer had uren nodig om de brand onder controle te krijgen, terwijl er maar twee auto’s hebben gebrand. In de parkeergarage stonden 150 auto’s. Door de rook en de hitte hebben wel veel meer voertuigen schade opgelopen. Hoe ernstig die schade is, moet door een expert worden bepaald. 

Brandveiligheid is een keuze! 

De VSI, onderdeel van Federatie Veilig Nederland, is van mening dat de brandveiligheid van parkeergarages sterk kan verbeteren met een sprinklerinstallatie. Parkeergarages zijn bijzondere gebouwen wanneer het gaat om brandveiligheid. De maatregelen die worden getroffen blijken meestal wel voldoende voor onze wetgeving, maar onvoldoende voor de gevolgschade en overlast. 

Met een sprinklerinstallatie beperking van schade 

Sprinklersystemen detecteren brand en starten automatisch met blussen, alleen daar waar brand is. Ze worden al meer dan 125 jaar toegepast in industrie, kantoren en winkels. Sprinklers hebben ruimschoots bewezen dat ze zeer effectief en efficiënt branden detecteren, bestrijden en vaak ook blussen. Sprinklers redden mensenlevens en voorkomen verlies van gebouwen en goederen. 

Ook in parkeergarages sproeien sprinklers alleen water op de plaats waar brand is. De brand beperkt zich tot één voertuig, waardoor de rook- en warmteontwikkeling sterk reduceert. De constructie van het gebouw wordt door de koelende werking van het bluswater beschermd. Tegelijk is de toegankelijkheid voor de brandweer gewaarborgd. Bovendien kan er met een kleiner team een veilige binnenaanval worden uitgevoerd. 

Diverse echte branden zoals in parkeergarage Centrum in Arnhem en de parkeergarage Houtwal in Harderwijk zijn het bewijs dat de gevolgen van een brand echt beperkt zijn! 

Een oplossing waarbij de sprinklerinstallatie gecombineerd wordt met een rook- en warmteafvoersysteem (RWA) zou de brandveiligheid nog verder verhogen. Daarvoor publiceerde de VSI in het verleden samen met de RWA industrie een tabel. 

Voor meer informatie zie www.sprinkler.nl

Of neem contact op met van John van Lierop via john.van.lierop@federatieveilignederland.nl.