Back to Top
Sprinklerinstallatie controleert autobrand in parkeergarage Harderwijk

Zaterdagmiddag 16 augustus 2014 ontstond brand in een wegrijdende auto in Parkeergarage de Houtwal te Harderwijk. De brand in de ondergrondse parkeergarage had geen kans zich uit te ontwikkelen omdat de garage voorzien is van een sprinklerinstallatie. Twee sprinklerkoppen die open gingen controleerde de brand en beperkt de brand tot het voertuig dat vlam vatte. De aanwezige stuwdrukinstallatie zorgde dat de brandweer goed zicht had op de brand en dat de rookgassen snel werden afgevoerd. De brand had het vuur snel gedoofd en de bezoekers konden snel weer hun auto’s ophalen. 

De gemeente Harderwijk, eigenaar van de parkeergarage, koos tijdens de ontwerpfase voor een investering in actieve brandveiligheid. Toen de investeringen af werden gewogen tegen de mogelijke (gevolg)schade was de conclusie snel getrokken. De gemeente kan zich de inkomstenderving niet permitteren, noch dat er voor een langere periode onvoldoende parkeerplaatsen beschikbaar zijn. 

Parkeergarage Houtwal telt zes ‘verdiepingen’ met 450 parkeerplaatsen, heeft een oppervlakte van ca 12000m2 en is voorzien van een sprinkler- en stuwdrukinstallatie. Alleen de sprinklers nabij het vuur gaan direct sproeien, waardoor de brand geen enkele kans heeft zich verder te ontwikkelen. Hierdoor zal te temperatuur laag blijven en zal de bouwkundige constructie gespaard blijven. De heer Huisman van de brandweer zei na de bouw van de garage: ‘Voordeel van de sprinklerinstallatie is dat we als brandweer veilig de parkeergarage kunnen betreden via het trappenhuis met overdruk en weinig risico lopen bij de bestrijding van de brand. Het ventilatiesysteem zorgt dat de rook snel wordt afgevoerd. Het wordt vertraagd ingeschakeld om de sprinklerinstallatie zijn werk te kunnen laten doen.’ 

De sprinklerinstallatie geeft ook antwoord op de nieuwe strategie van de brandweer, waarbij het niet zomaar vanzelf sprekend is dat de brandweer de garage zal betreden. 

Praktijk 

Tijdens en na de brand bleek al snel dat de gemeente destijds een goede keuze heeft gemaakt! De bezoekers konden snel hun auto weer ophalen en ook de gemeente lijkt nauwelijks financiële schade te leiden door de gevolgen van de brand. Dat is een groot verschil met recente brand in Duitsland waar 200 autobezitter een maand moesten wachten voordat ze weer over hun auto, vol met roet konden beschikken. De inkomstenderving was enorm. 

Publicatie brandveiligheid Parkeergarages 

De Nederlandse organisatie voor Brandveiligheid NOVB gaf eerder de jaar de gereviseerde publicatie over brandveiligheid van parkeergarages uit. NOVB is voorstander van een risicogerichte oplossing in lijn met de aanpak van Harderwijk. In de publicatie leest u meer over keuze en functionaliteiten van verschillende beveiligingsmaatregelen.

De position paper wordt op dit moment herzien en is niet beschikbaar.