Back to Top
Sprinklerinstallatie controleert parkeergaragebrand Arnhem

Op 15 december 2014 ontstond brand in een voertuig welke geparkeerd stond in parkeergarage Centraal in Arnhem. Bij de bouw van de parkeergarage heeft de eigenaar gekozen voor een hoogwaardig brandveiligheidsconcept met sprinklers. Deze bewees zijn dienst bij een werkelijk brand; de sprinklerinstallatie zorgde dat de brand beperkt bleek tot één voertuig. 

Bij aankomst van de brandweer bleek één sprinklerkop geactiveerd, welke de brand onder controle hield. Een veilige toegang van de brandweer tot de parkeergarage was ondanks de rook gewaarborgd en de brand was snel geblust. Zelfs de auto naast het voertuig dat vlam vatte lijkt geen schade te hebben opgelopen. 

Momenteel wordt er gewerkt aan een instructiefilm over hoe de brandweer om moet gaan met een geactiveerde sprinklerinstallatie. Beeldmateriaal van dit incident zal mogelijk hierin worden verwerkt. 

Een uur na het ontstaan van de brand was de garage met een capaciteit van 1050 voertuigen weer volledig in bedrijf, waardoor de schade tot de garage eigenaar en beheerder minimaal was. De Brandweer doet vervolgonderzoek en gaat zich richten op preventieve voorzieningen. 

NOVB Publicatie brandveiligheid Parkeergarages 

De Nederlandse organisatie voor Brandveiligheid NOVB gaf eerder de jaar de gereviseerde publicatie over brandveiligheid van parkeergarages uit. NOVB is voorstander van een risicogerichte oplossing. In de publicatie leest u meer over keuze en functionaliteiten van verschillende beveiligingsmaatregelen. 

De position paper wordt op dit moment herzien en is niet beschikbaar.