Bewoners van zorginstellingen en seniorencomplexen hebben een extra risico slachtoffer te worden van een brand. Zorginstellingen zijn verantwoordelijk voor de brandveiligheid van bewoners, medewerkers en bezoekers. Hoewel 100% veiligheid niet bestaat, riskeren zorginstellingen die alleen het minimale doen wat de wet voorschrijft, grote risco’s bij een brand. Niet voor niets zijn sprinklers in het buitenland vaak wettelijk verplicht.
Zorgplicht en sprinklers
De verantwoordelijkheid voor de brandveiligheid en de daaruit voortkomende zorgplicht, bepaalt ook dat wanneer er grotere risico’s zijn dan vanuit de achtergronden en de doelstellingen van de Besluit bouwwerken leefomgeving er ook hogere eisen kunnen worden gesteld. Denk aan minder mobiele mensen of aan mensen die voor vluchten afhankelijk zijn van anderen.
Een sprinklerinstallatie
De VSI is van mening dat de sprinklerinstallatie hét middel is om de brandveiligheid significant te verhogen. Het is volgens haar een effectief middel vooral omdat een sprinkler alleen bij een werkelijke brand automatisch start met blussen. Uit onderzoek blijkt dat het aantal dodelijke slachtoffers met minimaal 82%, het aantal gewonden met minimaal 60% en de materiële schade met minimaal 50% afneemt.
VSI pleit voor het verplichten van sprinklerinstallaties in zorginstellingen en seniorencomplexen. Juist door die risicogroep valt er vaak zelf niets te kiezen. Deze aanbeveling klemt des te meer nu de sterke tendens is, dat de risicogroep zich snel uitbreidt. Ouderen blijven immers, vaak gedwongen door overheidsbeleid, langer zelfstandig wonen.
Onderzoeken:
NIPV: Rookverspreiding en persoonlijke veiligheid: https://sprinkler.nl/rookverspreiding-en-persoonlijke-veiligheid/
Referenties
Villa Meijling Borne: https://sprinkler.nl/villa-meijling-born/
De Tirrel Winsum: https://sprinkler.nl/detirrel_winsum/
Heerma Staete Rosendaal: https://sprinkler.nl/heerma-state-roosendaal/