Back to Top
Controle- en onderhoudsregime voor waterreservoirs TB 67B

Het verschijnen van Technisch Bulletin 67B op 1 juli 2016 leidde tot veel vragen uit de markt. Dat was destijds reden voor Verenigde Sprinkler Industrie (VSI) aanleiding er informatiesessie over te organiseren en er hulpmiddelen voor te ontwikkelen. Op deze pagina een samenvatting.
De eerdere publicatie staat op https://sprinkler.nl/controle-en-onderhoudsregime-voor-waterreservoirs-tb67b/.

Documenten en checklists

Aanleiding actualisatie Technisch Bulletin 67

In 2015 werd duidelijk dat geboute waterreservoirs niet altijd voldoende onderhouden en gecontroleerd werden. Een aantal incidenten met geboute tanks was aanleiding voor de Commissie van Belanghebbenden (CvB), opdracht te verstrekken aan de Deskundigenpanel VBB (werkgroep Watervoorziening), om maatregelen op te stellen en zo verdere incidenten te voorkomen. Het resultaat was Technisch Bulletin 67B met onder andere als doel, om helderheid te verschaffen rond het onderhoud en controle van geboute waterreservoirs. In de controlematrix van TB67B wordt bijvoorbeeld geëist, dat watertanks om de tien jaar leeg moeten, zodat groot onderhoud uitgevoerd kan worden en te zorgen dat de tank in nominale (betrouwbare) staat blijft. Deze zogenaamde type-C controle, heeft grote impact op de sprinklerinstallatie en bescherming van het gebouw, omdat het bluswater uit de tank moet en voorzorgsmaatregelen noodzakelijk zijn.

De VSI vindt het belangrijk dat eigenaren en beheerders van sprinklerinstallaties op de hoogte zijn van de conditie van hun installatie. Ook sprinklerinstallaties hebben een maximale levensduur. Niemand wil (eigenlijk) dat de sprinklerinstallatie ooit geactiveerd wordt vanwege een brand. Maar bij brand MOET de installatie werken. Alle test- en onderhoudswerkzaamheden zijn er op gericht, dat bij brand de installatie functioneert en de brand in ieder geval onder controle houdt. Preventief onderhoud is bedoeld om de installatie in nominale staat te houden en wordt door gecertificeerde installateurs uitgevoerd op basis van de voorschriften, ervaring en kenmerken van de specifieke installatie.

Iedere installatie heeft een maximale levensduur en is aan slijtage onderhevig. Dat geldt ook voor waterreservoirs en alle onderdelen die zich daarin bevinden. Zo zijn de metalen delen van de tankwand verzinkt en bovendien voorzien van coating of liner om de tank waterdicht te maken en tegelijk de sprinklertanks te beschermen.

Kwaliteit is een keuze

Sprinklertanks moeten voorzien zijn van een FM- of LPCB-keur. Bij aanschaf van een installatie zal mogelijk expliciet gekozen worden voor de uitvoering en het kwaliteitsniveau van de verschillende onderdelen en componenten van de sprinklerinstallatie. Die keuzes zijn van belang voor de levensduur en de onderhoudskosten van de installatie tijdens de gehele levensduur (TCO).

Onderhoud en controle

Onderdelen van het waterreservoir zoals coatings, liners, appendages antivortexplaten en de zinklagen hebben een maximale levensduur. Afhankelijk van het fabricaat en uitvoering van een waterreservoir is na een aantal jaren groot onderhoud noodzakelijk om het waterreservoir in nominale staat te houden. TB67B stelt dat de maximale periode 10 jaar bedraagt.

De Type A-, en B-controles helpen bij het vaststellen van de conditie van de installatie. Het Technisch Bulletin geeft aan dat Type A jaarlijks nodig is en Type B om de vijf jaar. Tijdens die laatste controle velt een gespecialiseerde duiker op basis van een checklist, training en ervaring een oordeel.

In het Technisch Bulletin 67B zijn de afkeurcriteria niet in details uitgewerkt. De Verenigde Sprinkler Industrie (VSI) heeft de fabrikanten en leveranciers van de geboute watertanks gevraagd om mee te werken aan uniforme gedetailleerde checklists met afkeurcriteria.

Werkwijze

Het succesvol laten verlopen van met name controle-C is maatwerk. Dit dient planmatig te gebeuren, waarbij partijen zoals brandweer en verzekeraar betrokken zijn en er voorzorgsmaatregelen worden genomen. Dit is noodzakelijk, zodat het gebouw ook beschermd is wanneer er brand uitbreekt tijdens de werkzaamheden. VSI-leden kunnen de C-controle (het groot onderhoud) prima voor de opdrachtgever organiseren en uitvoeren, zodat de installatie weer snel in nominale (betrouwbare) staat is.

Draaiboek C-controle

Er zijn diverse mogelijkheden om te zorgen dat het onderhoud en de controle snel en effectief verloopt. De leden van de VSI hebben het initiatief genomen en samen met Brandweer Nederland, de verzekeraars en vertegenwoordigers van eigenaren/gebruiker een voorbeeld draaiboek op te stellen.
In overleg met de opdrachtgever worden de betrokkenen partijen geïnformeerd en mogelijk om toestemming gevraagd. Op basis van het voorbeeld draaiboek worden mogelijke maatregelen in kaart gebracht en voorstellen voorbereid en afgestemd. De opdrachtgever kan bijvoorbeeld een (tijdelijke) vermindering van opslag organiseren, waardoor de risico’s worden teruggebracht. Andere organisatorische maatregelen kunnen een brandwacht zijn, of tijdelijke voorzieningen voor de brandweerinzet tijdens de C-controle.
Technisch zijn er ook veel mogelijkheden, zoals een tijdelijke watervoorziening met of zonder pompsets. Met name die oplossing zorgt voor een minimale verstoring en maakt een brandwacht overbodig. Uiteraard dient in overleg met de tankfabrikant / leverancier de activiteiten voorbereid te worden. Ook reparaties van tekortkomingen die mogelijk naar voren komen kunnen worden voorbereid. Soms wordt gekozen voor totale vervanging van de tank omdat de herstelwerkzaamheden niet opwegen tegen de vervangingskosten. C-controle- en onderhoud van de waterreservoirs vraagt om maatwerk.

Aanvullingen? 

Heeft u suggesties voor bijvoorbeeld het aanpassen van het Technisch Bulletin 67B (TB67B) of wellicht praktische informatie voor aanpassing van het draaiboek C-controle, efficiënter en effectiever onderhoud, stuur dan een mail naar john@eurosprinkler.org 

Deze site gebruikt cookies van Google om services te leveren en verkeer te analyseren. Bij gebruik van deze website gaat u hiermee akkoord.