Back to Top
Welke sprinklerkoppen zijn beschikbaar?

Sprinklers

Voor elk type brandgevaar (gevarenklasse) is er een passend sprinklersysteem met bijhorende sprinklerkoppen.
De hoeveelheid bluswater wordt op de situatie afgestemd. Ontwerpnormen werken met een zogenaamde sproeidichtheid, de hoeveel water die op de brand gesproeid moet worden. Een lichte gevarenklasse vraagt 2,25 mm/min, een doorsnede kantoor 5 mm/min en sommige opslaggebouwen vragen tot wel 30 mm/min. Afhankelijk van de ontwikkeling van de brand zullen meer sprinklerkoppen openen om de brand onder controle te brengen. Uit statistieken blijkt dat in 48% van de gevallen maar één sprinkler nodig was om de brand te bedwingen.

De meest toegepaste sprinklers zijn bedoeld om een brand onder controle te houden en wordt met name toegepast in kantoren, winkels en productieomgeving. Deze sprinklers zijn de zogenaamde ‘control mode’ sprinklers. De ‘suppression mode’ sprinklers daarin tegen zijn bedoeld om de brand te onderdrukken. Deze sprinklers werken met grotere druppels, bedoeld om diep in de brandhaard door te dringen. Deze zogenaamd EFSR sprinklers worden met name bij opslag toegepast. Vaak kunnen de stellingsprinklers achterwege blijven.
De ‘residential’ sprinkler is speciaal ontwikkeld voor de woonomgeving. Meer informatie vindt u op brandveiligwonen.org

De werking

Een sprinkler wordt geactiveerd bij het bereiken van een specifieke temperatuur. De meeste sprinklers zijn voorzien van een glazen ampul met daarin een speciale vloeistof. Bij opwarming zet deze vloeistof uit totdat het vacuümbelletje is verdwenen. Verdere verwarming zorgt dat het glazen ampul breekt en de sprinkler gaat sproeien. De aanspreektemperatuur wordt in beginsel 30 graden boven de normale temperatuur in de ruimte gekozen. Er zijn ook sprinklers die werken met een smeltzekering.
Sprinklers hebben een maximaal sproeioppervlakte oplopend tot wel tot 39 m2 per sprinklerkop. In onderstaande afbeelding(en) ziet u hoe de activering van een sprinklerkop in zijn werk gaat. Ook treft u diverse demonstratiefilmpjes op deze website aan.

Uitvoeringen en modellen

  • Staande sprinklers zijn de meest toegepaste soort sprinklers.
  • Hangende sprinklers worden veelal toegepast onder verlaagde plafonds.
  • Wandsprinklers, sidewall sprinklers, sproeien vanuit de wand op de brand.
  • Open sprinklers (deluge) bezitten geen ampul; zodra het detectiesysteem brand signaleert, gaat de sprinkler sproeien.
  • Concealed sprinklers zijn door het afdekplaatje ‘zo goed als onzichtbaar’.
  • EFSR sprinklers zijn bedoeld om diep in de brandhaard door te dringen.

Aanspreektemperatuur

De aanspreektemperatuur van sprinklers:

aanspreektemperatuur
(graden Celsius)
kleur glassbulb
57 oranje
68 rood
79 geel
93 groen
141 blauw
214-260 zwart

 

aanspreektemperatuur
(graden Celsius)
kleur soldeerverbinding
68-74 geen kleur
93-100 wit
141 blauw
182 geel
227 rood
343 paars