Back to Top
Sprinklers voorkomen twee escalaties op één dag

Op 17 juni 2023 zijn er op twee locaties branden uitgebroken die dankzij de effectieve werking van sprinklerinstallaties onder controle zijn gehouden. De snelle reactie van de sprinklers heeft er voor gezorgd dat de branden beperkt bleven en geen verdere schade hebben aangericht.

De eerste brand vond plaats bij Eska Sappemeer, een bedrijf dat onder andere verpakkingen produceert. De brand ontstond in een machine, maar dankzij de sprinklerinstallatie is de brand geblust en onder controle gehouden. Verdere verspreiding kon hierdoor worden voorkomen.

De tweede brand brak uit in de expeditieafdeling van de Grolsch brouwerij. Gelukkig liep de brand met een sisser af, mede dankzij de goed functionerende sprinklerinstallatie. Volgens berichten in de media is de brand bij Grolsch klein gebleven door de sprinklerinstallatie.

Het onderhoud van beide sprinklerinstallaties wordt uitgevoerd door Aqua+ sprinklersystemen, lid van de Verenigde Sprinkler Industrie (VSI). Volgens Aqua+ sprinklersystemen werd bij Grolsch slechts één sprinkler geactiveerd, waardoor de brand geen kans kreeg om zich verder te ontwikkelen. Na het vervangen van de sprinklers is de installatie direct weer in bedrijf gesteld.

Er zijn bij beide branden geen gewonden gevallen. Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar de oorzaken van de branden.

Deze twee incidenten onderstrepen opnieuw het belang van sprinklerinstallaties, niet alleen bij het voorkomen van rampen, maar ook vanuit duurzaamheidsperspectief. Een gebouw dat dankzij sprinklers niet kan afbranden, is per definitie duurzaam.

Bronnen: diverse media en Aqua+ sprinklersystemen