Back to Top

Op 29 december 2023 brak rond 9 uur brand uit bij transportbedrijf DSV aan de Logistic Boulevard in Klundert. Eén sprinklerkop werd geactiveerd en hield de brand waarin Lithion-Ion accu’s betrokken waren automatisch onder controle. De sprinklerinstallatie heeft de brand zeer beperkt gehouden.

De brand is door onbekende oorzaak ontstaan in een partij gebruikte Lithium-Ion batterijen. De rook die vrijkomt is zeer giftig en brandbaar. Een handmatige blussing was niet meer mogelijk door de medewerkers. Eén geactiveerde sprinklerkop is geactiveerd en heeft de brand onder controle gehouden, zodat de brandweer met de adviseur Gevaarlijke Stoffen alle tijd kreeg om maatregelen te treffen en veilig af te blussen. Er is gekozen de accu’s die betrokken zijn bij de brand uit het pand te verwijderen en daar onder te dompelen.  

Uiteraard waren er de nodige aandachtpunten die gelden voor een brand in een pand dat is voorzien van een sprinklerinstallatie. En dat bleek aan te sluiten bij in november verschenen NIPV publicatie handelingsperspectief voor het bestrijden van brand in een bouwwerk met sprinklerinstallatie.

Alle mensen die in het pand aanwezig waren, zijn in veiligheid gebracht. Eén persoon had last van de ingeademde rook en heeft een medische controle gehad van een hulpverlener van de ambulance.  De brandweer heeft haar werkzaamheden veilig kunnen uitvoeren. Brandweer Midden en West Brabant hebben onderzoek ingesteld waaruit blijkt dat er veel factoren zijn die het uit de hal nemen van de pallets met batterijen kunnen belemmeren. Een vooraf vastgesteld plan voor het uitnemen van de batterijen vormt een belangrijk onderdeel van het stabiliseren van het incident. 

Lees het ‘leren van de praktijk’ van Brandweer Midden en West Brabant.

(Bronnen: diverse social media zoals zuidwestupdate.nl, brandweerspotters.nl en bndestem.nl)