Back to Top
Schotland verplicht sprinklers in alle Social Housing

Het Schotse Parlement heeft op 20 juni 2018 aangekondigd dat alle nieuwe sociale woningbouw in Schotland voorzien moeten worden met sprinklers. In Schotland moesten alle care homes al voorzien worden van sprinklers. De wet gaat nu ook de verplichting instellen voor bestaande ‘care homes’ en ‘houses of multiple occupation’

Nederland brandveiliger
In Nederland zorgen branden in onze woonomgeving voor de meeste slachtoffers. Daarbij is het zorgwekkend dat het aantal gevallen met dodelijke afloop niet structureel afneemt. De meeste slachtoffers (47%) zijn 60 jaar of ouder, hoewel die groep ‘maar’ 22% van de Nederlandse populatie uitmaakt. De meeste getroffenen zijn beperkt zelfredzaam. Liefst 73% van de slachtoffers is al overleden voordat de brandweer ter plaatse is. Het voorgaande is des te schrijnender als men zou weten dat de brandveiligheid van woningen sterk te verbeteren is.

Een sprinklerinstallatie maakt veilig vluchten mogelijk
VEBON-NOVB is van mening dat de woningsprinklerinstallatie hét middel is om de brandveiligheid significant te verhogen. Het is volgens haar een effectief middel vooral omdat een sprinkler alleen bij een werkelijke brand automatisch start met blussen. Uit onderzoek blijkt dat het aantal dodelijke slachtoffers met minimaal 82%, het aantal gewonden met minimaal 60% en de materiële schade met minimaal 50% afneemt. VEBON-NOVB pleit voor het verplichten van sprinklerinstallaties in woningen van de kwetsbaren in onze samenleving. Juist door die risicogroep valt er vaak zelf niets te kiezen. Deze aanbeveling klemt des te meer nu de sterke tendens is, dat de risicogroep zich snel uitbreidt. Ouderen blijven immers, vaak gedwongen door overheidsbeleid, langer zelfstandig wonen.

Brandveilig
Onze wet en regelgeving is beperkt tot vluchtveiligheid. Ons bouwbesluit regelt niets voor schadebeperking en bedrijfscontinuïteit. Wanneer bewuster wordt gekozen over de geaccepteerde verliezen bij een brand licht toepassing van sprinklers snel voor de hand. Met een sprinklerinstallatie 24 uur per dag je eigen brandweer in huis:

• Sprinkler geven brand geen kans
• Sprinklers maken veilig vluchten mogelijk
• Sprinklers starten direct met blussen zodat de brand zich beperkt
• Sprinklers blussen de meeste gevallen automatisch
• Sprinklers zijn kostenbesparend op bouwkundige en organisatorische maatregelen
• Sprinklers zijn duurzaam
• Sprinklers beschermen gebouwen, goederen en de omgeving
• Sprinklers alarmeren de brandweer en garanderen een veilige brandweerinzet
• Sprinklers reageren op brand niet op rook
• Sprinklers zijn zeer betrouwbaar.

Voor meer informatie mail ons op info@vebon-novb.nl of john.van.lierop@vebon-novb.nl.

Lees hier de aankondiging