Back to Top
Orbis Medical Park
Orbis Medical Park te Sittard-Geleen
 

Orbis Medisch Centrum is door het Ministerie aangemerkt als een van de drie nieuwbouwziekenhuizen die de zorg van de 21e eeuw moet gaan representeren.  Het gebouw beslaat ongeveer 120.000 m2 en bestaat uit een ziekenhuis, geestelijk gezondheid- en  revalidatie centrum , een zorgboulevard en een energiegebouw. Het ziekenhuis beslaat ongeveer 77.000 m2 en is logistiek volledig afgestemd op de patiënt.  

Het sprinklersysteem

De sprinklerinstallatie heeft het mogelijk gemaakt dit ontwerp met  de centrale overdekte ‘straat’ mogelijk te maken, zonder concessie aan de brandveiligheid . Circa 6.200 sprinklerkoppen zorgen voor de beveiliging van circa 55.000 m2. Een elektrisch aangedreven sprinklerpomp voorziet de beveiligde bouwdelen van water, dat wordt betrokken uit een reinwaterkelder van het energiegebouw.  De verpleegkamers zijn voorzien van residential sprinklers en bijna alle sprinklerleidingen zijn ‘onzichtbaar’ weggewerkt in wanden en vloeren.  

Architectuur

Het ontwerp van Bonnema Architecten is gebaseerd op de kenmerken van de toekomstige zorg, waarbij de patiënt centraal staat. Een logische vloerindeling en een multifunctioneel gebruik van ruimtes staan hier aan de basis.