Back to Top
Meander Ziekenhuis Amersfoort

Het gebouw

Het in 2013 geopende Meander Medisch Centrum (MMC) in Amersfoort is een van de meest innovatieve zorginstellingen in Europa. Er zijn uitsluitend eenpersoonskamers, veel daglicht en uitzicht op een groene omgeving.

Brandveiligheid

Een projectteam, bestaande uit vertegenwoordigers van het ziekenhuis, de brandweer, het advies- en het architectenbureau, is vanaf de eerste ontwerptekeningen betrokken geweest bij het ontwerp en de bouw van de brandveiligheidsvoorzieningen.

Normaal gesproken staan in een ziekenhuis meer bedden op een zaal en zijn rookdetectie en brandwerende deuren standaard brandveiligheidsvoorzieningen. Maar door de toepassing van uitsluitend eenpersoonskamers moest elke kamer een open toegang krijgen tot een centrale gang door middel van schuifdeuren in plaats van zelfsluitende en brandwerende deuren. Ook de publieke ruimtes, zoals het Atrium (met de ontvangsthal), het restaurant en de ondergrondse parkeergarage, vormden een uitdaging. De veiligheid van het daar aanwezige publiek vereiste een optimale brandveiligheidinstallatie en ontruimingprocedure.

Sprinklerinstallatatie

De brandweer adviseerde om sprinklers te installeren. Bij brand zal de dichtstbijzijnde sprinklerkop geactiveerd worden, de brand onder controle houden en in de meeste gevallen automatisch blussen.

In het Atrium is een deluge sprinklersysteem geïnstalleerd. Dit systeem wordt aangestuurd door aspiratie rookmelders en vlammelders. De aspiratie rookmelders ‘proeven’ rook door middel van een buizensysteem dat continu luchtmonsters uit een te beveiligen ruimte neemt. De aspiratie rookmelders alarmeren, maar activeren het sprinklersysteem niet. Hierdoor kan een visuele controle uitgevoerd worden. Pas als ook de vlammelders vuur signaleren, wordt het deluge sprinklersysteem automatisch geactiveerd. De vlammelders detecteren welke sectie geactiveerd moet worden. Alleen in het gedeelte waar de brandhaard is, worden de sprinklers geactiveerd.

De ondergrondse parkeergarage heeft in verband met vorstgevaar een droog, onder luchtdruk gevuld sprinklersysteem. Bij activering van de sprinklers zal het sprinklerleidingnet zich binnen 60 seconden vullen met water en de brand controleren en uitbreiding voorkomen. Het restaurant is voorzien van een nat, onder druk staand, met water gevuld sprinklersysteem.

Het sprinklersysteem heeft geen reinwaterkelder, maar maakt gebruik van de warmte-koude-opslag-installatie (wko), die de klimaatregeling in het complex aanstuurt. De wko-installatie bestaat uit vier geboorde putten van 60 m diep, rondom het complex. Bij een brand zorgen twee putten voor de watertoevoer naar de sprinklerinstallatie. De twee andere putten leveren via een aantal brandhydranten water aan de brandweer.

Rook

Om rookuitbreiding via gangen tegen te gaan zijn stripe-coils (rookschermen, die bij brand uit het plafond zakken) aangebracht, die de lange gangen in compartimenten opsplitsen. Ook de grote publieke ruimtes zijn voorzien van stripe-coils. Daarnaast hebben de publieke ruimtes een RWA (rookwarmteafvoer) via luiken in het glazen dak. Zodra de aspiratie rookmelders alarm slaan, worden de ventilatoren in het plafond in werking gezet en de dakluiken geopend. Door de ontstane luchtstroom zal de rook via de luiken afgevoerd worden.

Uniek brandmeldsysteem met touchscreen schermen
Een dergelijk complex brandveiligheidssysteem vereist een gebruikersvriendelijk brandmeldsysteem. Naast de hoofdcentrale in de ontvangsthal zijn er twee dynamische brandweerpanelen. Deze touchscreen schermen zijn uniek en waren ten tijde van de bouw wettelijk nog niet toegestaan. Maar de grote voordelen van een touchscreen scherm leidde uiteindelijk tot acceptatie van deze oplossing en aanpassing van de norm.

Voordelen

De sprinklerinstallatie verhoogt niet alleen de brandveiligheid maar levert ook kostenbesparingen op. De sprinklerinstallatie biedt een gelijkwaardige oplossing voor alle brandscheidingen tussen de patiëntenkamers. En door de installatie van sprinklers kan worden volstaan met een risicogerichte BHV-organisatie. Omdat de brand beperkt wordt tot de ruimte waar de brand ontstaat, hoeft het gebouw slechts deels ontruimd te worden. Er hoeft dus minder personeel ingezet te worden.