Back to Top
Kenniswebinar Schuimtransitie gemist? Kijk de uitzending terug

Nieuwe wetgeving
Op 5 oktober vond een tweede sessie plaats van het kenniswebinar Schuimtransitie. Door nieuwe wetgeving wordt het gebruik van PFAS steeds verder teruggedrongen en dat heeft direct gevolgen voor blussystemen die werken met schuim of schuimtoevoeging. De nieuwe fluorvrije schuimconcentraten hebben andere eigenschappen en hebben een specifiekere toepassing, waardoor het huidige schuim niet zomaar vervangen kan worden door het fluorvrije schuimconcentraat. 

Die veranderingen leidden tot vragen bij de leden van Federatie Veilig Nederland. Reden voor de VSI om een kenniswebinar over dit onderwerp te organiseren. Doel van het webinar was leden te informeren over de impact van het verbod op gebruik van (bepaalde type) fluorhoudende schuim en specifiek voor de impact voor de stationaire schuim(toevoeg)installaties. 

In de jaren 2025-2030 moeten bedrijven en overheden overstappen op fluorvrije alternatieven. 
In het webinar was daarom aandacht voor zowel de basis als het te volgen stappenplan. Met dank aan sprekers Jerry Krijn en Gerard Visser en moderator Henk van der Vaart.

Ontwikkeling
Al jaren wordt gewerkt met gefluoreerde blusschuimen. De meest bekende variant daarvan is het AFFF-schuim: Aqueous Film Forming Foam. Dit type concentraten maken met behulp van PFAS (Per- of PolyFluorAkyl Substances) een waterige filmlaag boven op de brandstoffen. Hiermee krijgt het schuim betere vloei-eigenschappen en wordt de blussende werking verbeterd. 

AFFF-schuim kan met zeer lage bijmengpercentages (0,5% is geen uitzondering) worden gebruikt en ook de expansie van het schuim kan laag zijn en kan er een effectieve blussing plaatsvinden. Bij het nieuwe fluorvrij schuim zijn die eigenschappen anders en hebben een specifiekere toepassing, waardoor het huidige schuim niet zomaar vervangen kan worden door het fluorvrije schuimconcentraat. 

Planning
Download hieronder het bestand met vragen van de Federatie Veilig Nederland over de planning en het antwoord van het RIVM.

Terugkijken webinar
Heeft u het webinar gemist? Kijk dan het webinar hier terug.
De presentatie kunt u hier downloaden.

Vragen?
Heeft u vragen, stuur dan een e-mail aan: john.van.lierop@federatieveilignederland.nl.