Back to Top
Impact brand enorm: bewoners nog weken niet naar huis

Op 30 juli 2018 zorgt een brand in een woning van Woon- en zorgcentrum ‘t Heycop in Breukelen voor elf gewonden. 100 aanleunwoningen moesten ontruimd worden. Veel bewoners kunnen ruim een week later nog steeds niet naar huis.

Burgemeester Witteman van de gemeente Stichtse Vecht laat aan RTV Utrecht weten dat het een emotionele avond was. “Het nieuws dat het nog wel even gaat duren kwam wel hard aan”, vertelt hij. “Het was voor mij ook lastig om bewoners te zien die hun pyjama van gisteravond nog aan hebben, terwijl we nu 24 uur verder zijn. Zij hebben echt een schokkende gebeurtenis meegemaakt.”


Wet- en regelgeving onvoldoende

Het is niet uit te leggen dat onze ouderen niet beter beschermd worden tegen de gevolgen van brand, terwijl de mogelijkheden er wel degelijk zijn. Onze wet- en regelgeving, blijkt voor deze bewoners onvoldoende en dat is niet voor het eerst. Ook de Brandweeracademie stelde al eerder in het rapport ‘Branden in seniorencomplexen: regelgeving en praktijk’ vast dat de wet- en regelgeving onvoldoende doelmatig is en niet aansluit bij het werkelijke risico.

 

Nederland brandveiliger
In Nederland zorgen branden in de huiselijke omgeving voor de meeste slachtoffers. Daarbij is het zorgwekkend dat het aantal gevallen met dodelijke afloop niet structureel afneemt. De meeste slachtoffers (47%) zijn 60 jaar of ouder, hoewel die groep ‘maar’ 22% van de Nederlandse populatie uitmaakt. De meeste getroffenen zijn beperkt zelfredzaam. Liefst 73% van de slachtoffers is al overleden voordat de brandweer ter plaatse is. Het voorgaande is des te schrijnender als men zou weten dat de brandveiligheid van woningen sterk te verbeteren is.

 

Een sprinklerinstallatie maakt veilig vluchten mogelijk
VEBON-NOVB is van mening dat met een sprinklerinstallatie de brandveiligheid significant wordt verhoogd. Het is vooral een effectief middel omdat een sprinkler alleen bij een werkelijke brand automatisch start met blussen. Uit onderzoek blijkt dat het aantal dodelijke slachtoffers met minimaal 82%, het aantal gewonden met minimaal 60% en de materiële schade met minimaal 50% afneemt.

VEBON-NOVB pleit voor het verplichten van sprinklerinstallaties in woningen van de meest kwetsbaren in onze samenleving. Juist voor die risicogroep valt er vaak zelf niets te kiezen. Deze aanbeveling klemt des te meer nu de sterke tendens is, dat de risicogroep zich snel uitbreidt. Ouderen blijven immers, veelal gedwongen door overheidsbeleid, langer zelfstandig wonen.

Meer informatie over sprinklers en hun werking en toepassingen vindt u op deze website en specifiek voor woningsprinklers op www.brandveiligwonen.org of stuur een mail naar john@eurosprinkler.org.


Bron: nos.nl