Back to Top
Geen sprinklers in parkeergarage; meer dan 300 auto’s verwoest

Op 7 januari 2020 rond 15.30 uur brak brand uit in een parkeergarage in de Noorse stad Stavanger nabij de luchthaven in Noorwegen. Er is geen sprinklerinstallatie aanwezig. Door de forse brand mogen er tot woensdagochtend 8 januari geen vliegtuigen vertrekken of landen bij de luchthaven. Niemand is gewond geraakt.

De inschatting is dat er bij het ontstaan van de brand circa 1.000 voertuigen geparkeerd stonden. Het zal dagen nog dagen duren voordat iemand het gebouw kan binnengaan, omdat er nog steeds gevaar bestaat voor meer instortingen van de gebouwstructuur.
Het vuur begon in een auto en het is nu bevestigd dat het een oudere dieselauto betrof.

Er was zware wind en met een open bouwstructuur escaleerde dit de branduitbreiding. Maar de wind werd door de brandweer gebruikt om het vuur van buitenaf te bestrijden, omdat de wind water en schuim hielp om verder het gebouw in te komen.

In een nabijgelegen hotel moesten honderden gasten geëvacueerd worden. De vijf verdiepingen tellende parkeergarage stond vermoedelijk tot de laatste parkeerplek vol met auto’s, schrijft de Noorse omroep NRK. Delen van meerdere verdiepingen zouden al zijn ingestort. De rookontwikkeling wordt door de kunststoffen, brandstof en batterijen in brandende auto’s als “erg gevaarlijk” en “giftig” beschouwd.

Doordat het gebouw geen sprinklerinstallatie heeft, gaan alle voertuigen waarschijnlijk in vlammen op. Brandweermannen zouden geregeld explosies van ontploffende brandstoftanks horen. Autoriteiten spreken van tientallen miljoenen euro’s aan schade.

Volgens een brandweercommandant blust de brandweer uit veiligheidsoverwegingen niet binnen de parkeergarage. Zo’n zeventig brandweerlieden zouden proberen het vuur te bedwingen. In de loop van woensdagochtend hoopt de brandweer de vlammenzee definitief de baas te zijn.

Brandveiligheid is een keuze!
De VSI is van mening dat de brandveiligheid van parkeergarages sterk kan verbeteren met een sprinklerinstallatie. Parkeergarages zijn bijzondere gebouwen wanneer het gaat om brandveiligheid. De maatregelen die worden getroffen blijken meestal wel voldoende voor onze wetgeving, maar onvoldoende voor de gevolgschade en overlast. 

Met een sprinklerinstallatie was dit niet gebeurd.
Sprinklersystemen detecteren brand en starten automatisch met blussen, alleen daar waar brand is. Ze worden al meer dan 125 jaar toegepast in industrie, kantoren en winkels. Sprinklers hebben ruimschoots bewezen dat ze zeer effectief en efficiënt branden detecteren, bestrijden en vaak ook blussen. Sprinklers redden mensenlevens en voorkomen verlies van gebouwen en goederen.  

Ook in parkeergarages sproeien sprinklers alleen water op de plaats waar brand is. De brand beperkt zich tot één voertuig, waardoor de rook- en warmteontwikkeling sterk reduceert. De constructie van het gebouw wordt door de koelende werking van het bluswater beschermd. Tegelijk is de toegankelijkheid voor de brandweer gewaarborgd. Bovendien kan er met een kleiner team een veilige binnenaanval worden uitgevoerd.

Bronnen: nu.nl en NRC.nl