Back to Top
Cockpit The Wall in Utrecht

Langs de A2 bij Leidsche Rijn is in de geluidswal (The Wall) een autobedrijf ge├»ntegreerd dat zeer exclusieve automerken voert (The Cockpit). Het gebouw biedt eveneens plaats aan een grote werkplaats, een onderdelenmagazijn en een schadeherstelplaats.

Het sprinklersysteem

De bijzondere gestroomlijnde vorm van het gebouw met een gespannen plafond in de vorm van een doek stelt de nodige eisen aan een sprinklerinstallatie. Met name bij de glazen gevel aan de snelwegkant gaat het om zichtwerk. Door de leidingen mee te laten lopen met de staalconstructie wordt een goede, onzichtbare integratie bewerkstelligd in het gebouw met een totaal een oppervlak van 8.400 m2.

Architectuur

Sprinklers zijn dus ook bij bijzondere bouwvormen mogelijk. Dit gebouw op deze wijze bouwen was brandveiligheidstechnisch mogelijk dankzij de toepassing van sprinklers. De snelheid van het passerende autoverkeer is uitgangspunt geweest voor het ontwerp van architect Kas Oosterhuis. Speedboten, snelle wagens en straalvliegtuigen hebben model gestaan voor de vorm. Dit leidde tot het cockpitontwerp, dat doet denken aan de wijze waarop de onderdelen van de Starfighter in elkaar overgaan. Het gebouw gaat verder vloeiend over in de anderhalve kilometer lange geluidswal, die eveneens door Oosterhuis is ontworpen.