Back to Top
Brandveilig leven Innovatie Event
Op 15 september 2016 organiseerde Brandweer Nederland het eerste ‘Brandveilig leven Innovatie Event’. Ruim 350 deelnemers namen deel aan het event waar onder leiding van dagvoorzitter Elie van Strien diverse interessante spreker hun visie gaven op brandveiligheid bij senioren. VEBON-NOVB ondersteunde het event met verzorgen van voorlichting en demonstraties over sprinklers.
 

Na de opening waren er presentatie van Stephan Wevers, voorzitter van Brandweer Nederland en Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum die www.loketbrandveiligleven.nl feestelijke opende. Ook sprak Lector René Hagen over de problematiek van de vergrijzing en onderzoek welk plaats vond door IFV. Ben Hammer, bestuurder van ouderenzorgorganisatie HilverZorg, gaf inzicht in het gevolg is van het feit dat ouderen langer thuis wonen en hoe zij daar als zorgorganisatie aan werken. Ook Floor Ziegler, cultureel ondernemer gaf een interessante lezing over het maken van verbindingen tussen belanghebbenden.

Tijdens het event bezochten de bezoekers de kennismarkt waar gelegenheid was meer te weten te komen over de beschikbare oplossingen voor de ‘sluipmoordenaar brand’. Ook waren er demonstraties zoals de werking van woningsprinklerinstallatie, verzorgd door de VEBON-NOVB sectie Sprinklertechniek (VSI) en Verenigde Woningsprinkler Installateurs VWI. Tijdens de demonstraties waren de aanwezigen getuige van de ernst en snelheid waarmee een brand zich ontwikkeld, maar kon een vergelijk worden gemaakt met het effect van sprinklers.

 

Demonstratie brand ZONDER preventievemaatregelen

In twee rondes werd eerst een demonstratie gegeven zonder preventiemaatregelen. Het werd de bezoekers snel duidelijk dat zonder maatregelen de situatie in de ruimt snel levensgevaarlijk is. De hitte was goed voelbaar, het raam brak en er was sprake van een flash-over.

 

Sprinklerdemonstatie

Bij de volgende branden was de woning voorzien van sprinklers. De snelle reactie zorgde voor een veilige situatie die wel  overleefbaar was en veilig vluchten mogelijk maakt.

 

Meer informatie en een uitgebreid verslag op de website; http://www.brandweernederland.nl/algemene_onderdelen/nieuwsbrieven/2016/brandweer-actueel-33/@43926/eerste-brandveilig/