Back to Top
Sprinkler blust brand bij ZorgSpectrum Vianen, niemand gewond geraakt

Op dinsdagavond 5 maart 2024 brak brand uit in een appartement bij ZorgSpectrum te Vianen. De brand is automatisch geblust door de sprinklerinstallatie, waardoor risico op slachtoffers is uitgesloten.

De brand ontstond in de keuken van een appartement op de tweede etage bij Hof van Batenstein te Vianen. VSI-lid Kuijpers meldde dat er door de brand één sprinkler geactiveerd is die de brand automatisch heeft geblust, voordat de brandweer arriveerde.

Dankzij de sprinklerinstallatie raakte niemand gewond en hebben de bewoners nauwelijks overlast gehad van de brand. Omliggende appartementen zijn volgens de standaardprocedure ontruimd. Burgemeester Sjors Fröhlich meldde op Twitter: “Enorm blij dat er niemand gewond is geraakt bij de brand in verzorgingstehuis Hof van Batenstein. Maar wel veel schade en overlast door rook en water. Het opruimen en schoonmaken is al begonnen. Het ging even mis in een keuken.”

Brandveiligheid in de zorg is een keuze
Bewoners van zorginstellingen en seniorencomplexen hebben een extra risico slachtoffer te worden van een brand. Zorginstellingen zijn verantwoordelijk voor de brandveiligheid van bewoners, medewerkers en bezoekers. Hoewel 100% veiligheid niet bestaat, riskeren zorginstellingen die alleen het minimale doen wat de wet voorschrijft, grote problemen bij een brand. Niet voor niets zijn sprinklers in het buitenland vaak wettelijk verplicht.

Zorgplicht en sprinklers
De verantwoordelijkheid voor de brandveiligheid en de daaruit voortkomende zorgplicht, bepaalt ook dat wanneer er grotere risico’s zijn dan vanuit de achtergronden en de doelstellingen van de Besluit bouwwerken leefomgeving er ook hogere eisen kunnen worden gesteld Denk aan minder mobiele mensen of aan mensen die voor vluchten afhankelijk zijn van anderen.

Sprinklers zijn een mooi uitgangspunt
De VSI is van mening dat de sprinklerinstallatie hét middel is om de brandveiligheid significant te verhogen. Het is volgens haar een effectief middel vooral omdat een sprinkler alleen bij een werkelijke brand automatisch start met blussen. Uit onderzoek blijkt dat het aantal dodelijke slachtoffers met minimaal 83%, het aantal gewonden met minimaal 60% en de materiële schade met minimaal 50% afneemt.

VSI pleit voor het verplichten van sprinklerinstallaties in zorginstellingen en seniorencomplexen. Juist door die risicogroep valt er vaak zelf niets te kiezen. Deze aanbeveling klemt des te meer nu de sterke tendens is, dat de risicogroep zich snel uitbreidt. Ouderen blijven immers, vaak gedwongen door overheidsbeleid, langer zelfstandig wonen. Lees meer op https://sprinkler.nl/category/marktsegmenten/zorg/

Bronnen: diverse (social) media, zoals hetkontakt.nl