Back to Top
CFD-berekening toont voordelen sprinklers aan 

Een sprinklerinstallatie kan een alternatief zijn voor het invullen van de eisen met betrekking tot rookwerendheid. Royal HaskoningDHV onderzocht dit door op een andere wijze invulling te geven aan onderdelen van de NEN 6075.

Toepassing

Kan met de bestaande sprinklerinstallatie en sturing van de ventilatie en het ontbreken van motorgestuurde brandkleppen voldaan worden aan R200 conform NEN 6075:2020? Met behulp van een CFD-model werd onderzocht of dit mogelijk was voor twee grote collegezalen van de Universiteit Utrecht.

Voor het Educatorium, een gebouw van de Universiteit Utrecht, is vanuit het verbeterprogramma een gelijkwaardige invulling aanwezig voor de rookwerende scheidingen (R200). Het betreft hier de grote collegezalen Megaron en Theatron. Oorspronkelijk gold de gecertificeerde sprinklerinstallatie als gelijkwaardige invulling voor het ontbreken van brandkleppen op de brandscheidingen. Nu deze scheiding rookwerend dient te zijn in plaats van brandwerend, zouden er motorgestuurde brandkleppen toegepast moeten worden. Er is echter in de bestaande situatie geen ruimte voor aanbrengen van brandkleppen. Daarom is de Universiteit op zoek naar een inhoudelijke onderbouwing voor het ontbreken van brandkleppen en deze kleppen zouden de ventilatiecapaciteit verminderen. In dit artikel komen aanpak, uitgangspunten, onderzoek en projectresultaten aan de orde.

Doel

Het doel van het onderzoek is om aan te tonen dat met de bestaande sprinklerinstallatie en sturing van de ventilatie en het ontbreken van motorgestuurde brandkleppen wel voldaan kan worden aan R200 conform NEN 6075:2020. Hierbij is, zoals de norm voorschrijft, niet gekeken naar lekverlies bij specifieke drukverschillen, maar het beperken van rookverspreiding.

Het idee achter het concept ‘sprinkler in combinatie met sturen ventilatie’ is dat door het activeren van de sprinkler, de brand beperkt blijft en de drukopbouw in de ruimte sterk wordt verminderd. Door aanvullend de ventilatie te sturen, is het doel dat de ontwikkelde rook wordt afgezogen en zich niet verder naar andere ruimtes verspreidt.

Conclusie

Het sturen van de ventilatie naar 100% in alle ruimtes is dus een vereiste om rookverspreiding naar de aangrenzende ruimtes tegen te gaan. Motorgestuurde brandkleppen zijn in deze situatie dus niet nodig. Wel zijn er een tweetal belangrijke uitgangspunten gesteld, die in de praktijk nagekomen moeten worden.

De eerste is het detecteren van een brand binnen 60 seconden. Het is uiteraard wel een vereiste dat het type brandmelder hiertoe ook in staat is. Hierom zullen er bij de twee grote collegezalen kanaalmelders in het afvoerkanaal aangebracht worden.

Een tweede belangrijk gesteld uitgangpunt is het aanwezig zijn van ventilatie. De ventilatie wordt dus onderdeel van de brandbeveiliging en er wordt daarmee een betrouwbaarheid verwacht van dit systeem. In de situatie van het Educatorium, wordt de afvoerventilatie van het de collegezalen geregeld door een 3-tal luchtbehandelingskasten die gezamenlijk 100% van de ontwerpcapaciteit realiseren. Voor extra betrouwbaarheid is een extra ventilator aangebracht die de capaciteit van één luchtbehandelingskast kan overnemen, mocht een luchtbehandelingskast buiten werking zijn (bijvoorbeeld bij onderhoudswerkzaamheden). Drie stuks zijn vereist om 100% van de ontwerpcapaciteit te kunnen afvoeren. Daarmee is er dus een N+1 situatie aanwezig en kan het systeem als meer betrouwbaar worden bestempeld.

Deze twee specifieke punten laten dus goed zien dat een dergelijke gelijkwaardigheid niet zomaar in ieder gebouw toe te passen is. Ook is het belangrijk bij een dergelijk onderzoek om het bevoegd gezag te betrekken. In dit onderzoek zijn er diverse gesprekken met het bevoegd gezag geweest om het onderzoek, de uitgangspunten en resultaten te bespreken. Uiteindelijk heeft het bevoegd gezag het gehele onderzoek met de aanpassingen aan detectie en daarmee de wijziging van de vergunning goedgekeurd.


Bron: artikel BVC : https://www.brandveilig.com/artikel/cfd-berekening-toont-rookwerendheid-zonder-brandkleppen-aan-74219

Sprinklers gelijkwaardige oplossing tegenrookverspreiding

Uit eerder onderzoek blijkt dat met een sprinklerinstallatie en het afschakelen van de toevoerventilatie bij een automatische brandmelding, de motorgestuurde brandkleppen in ventilatiekanalen achterwege gelaten kunnen worden. Ook is het niet nodig de ruimte bouwkundig rookwerend uit te voeren conform de  NEN 6075. Doordat de drukopbouw in de brandruimte wordt voorkomen en rookverspreiding door kieren niet of zeer beperkt plaatsvindt, blijkt dat in een gebouw met een sprinklerinstallatie effectief rookverspreiding naar andere vertrekken kan worden voorkomen. Hierbij blijft in geval van brand de afvoerventilatie behouden en de aanvoer wordt afgeschakeld. Op deze wijze kan voldaan worden aan de eisen zoals gesteld door de NEN 6075.

Lees of download hieronder het gehele rapport en de bijlage.