Back to Top
Technische bulletins TB 64-2024 gepubliceerd

Per 1 oktober 2024 kunnen sprinklerinstallateurs, onderhoudsbedrijven van VBB-systemen en beheerders van sprinklerinstallaties het Technisch Bulletin (TB) 64-2024 ‘Bijmengsystemen voor schuimvormend middel (SVM)’ lezen.

Bij publicatie van dit TB 64-2024 vervalt TB 64B.

Complete revisie
TB 64-2024 is een complete revisie van TB 64B:

  • Die aansluit op de huidige edities van de betrokken voorschriften;
  • Zonder onderhoudsbepalingen; deze staan nu in de laatste versie van Technisch Bulletin 80;
  • Inclusief nieuwe bijmengtechnieken.

Dit Technisch Bulletin beperkt zich tot de toepassing van de diverse normen met betrekking tot SVM bijmengsystemen in elk willekeurig VBB-systeem.

Buiten de scope van dit Technisch Bulletin vallen daardoor de volgende onderwerpen:

  • Of SVM bijmenging noodzakelijk is;
  • Wat de prestatie-eisen zijn van het SVM bijmengsysteem (bijmengpercentage);
  • De geschiktheid van het SVM bij de toegepaste schuimmaker.

Deze onderwerpen hangen af van het te beveiligen (brand)risico, de toegepaste ontwerpnorm, eisen van eisende partij(en) en het type VBB-systeem.

Fluorvrij SVM
Dit Technisch Bulletin staat los van de zgn. schuimtransitie (de overgang van fluorhoudende naar fluorvrije SVM’s). Deze schuimtransitie dient namelijk per project voorafgegaan te worden door een volledige nieuwe beoordeling van de geschiktheid van het VBB-systeem in combinatie met fluorvrij SVM. Dit valt buiten de scope van dit TB 64-2024. De uitkomst van zo’n beoordeling kan zijn dat het SVM bijmengsysteem moet worden aangepast. De aanpassingen aan het SVM bijmengsysteem vallen dan wél binnen de scope van TB 64-2024.

Technische bulletins (TB’s) zijn voorschriften op het gebied van brandblustechniek voor zover er geen of ontoereikende normen of voorschriften beschikbaar zijn, en waaraan in de praktijk van certificatie en inspectie wel behoefte is aan richtlijnen en regels in Nederland.

Bron: https://hetccv.nl/keurmerken/brandbeveiliging/brandblusinstallaties/technische-bulletins-en-vas-memoranda/