Back to Top
Het CCV publiceert versie 5.0 schema’s VBB-installaties


Het CCV heeft versie 5.0 van de certificatieschema’s Leveren en Onderhoud VBB-installaties gepubliceerd. De ingangsdatum van de nieuwe schema’s is 1 januari 2025. De schema’s kunnen al wel direct voor certificatie worden gebruikt. De documenten zijn te vinden op de website van het CCV.

In versie 5.0 zijn tal van aanpassingen en verbeteringen verwerkt die de keurmerken beter toepasbaar maken. Levering van hogedruk watermistinstallaties onder certificaat is toegevoegd. De eisen aan onderhoud zijn gespecificeerd op basis van TB 80-2021. De kwalificatie-eisen voor sprinkler- en onderhoudspersoneel is nu afgeleid van beroepscompetentieprofielen van de VSI, de brancheorganisatie van sprinklerinstallateurs. In paragraaf 1.6 van de schema’s staat het complete overzicht van de aanpassingen.

Versie 5.0 heeft effect op ongeveer 50 leveranciers en onderhoudsbedrijven, die jaarlijks enkele honderden nieuwe brandblusinstallaties maken en enkele duizenden brandblusinstallaties onderhouden. Brandblusinstallaties spelen een belangrijke rol bij de beveiliging van grotere brandrisico’s. Deze installaties helpen een beginnende brand onder controle te brengen en waar mogelijk te blussen. Ze beginnen al met blussen voordat de brandweer ter plaatse is. Mensen kunnen zo tijdig vluchten, en de schade aan gebouw, inventaris en omgeving wordt beperkt. Automatische sprinklerinstallaties worden vaak geïnstalleerd in winkelcentra, warenhuizen, grote magazijnen, tuincentra en bouwmarkten.